Upala srednjeg uha

Upala srednjeg uha ili otitis media se obično javlja nakon prehladee kada virusi ili bakterije dospiju iz područja nosa i grla u područje srednjeg uha. Ovo za posljedicu ima upalu sluznice.

Upala srednjeg uha simptomi

Posljedica upale sluznice su jaki bolovi u uhu koji se konstantno pojačavaju! Pored bolova dolazi i do osjećaja pritiska u uhu i glavi, slabljenja sluha a ponekad i do konstantnog zujanja ili zvonjenja u glavi, a u ponekad i  nesvjestice. U veoma rijetkim slučajevi dolazi i do problema sa ravnotežom. Dolazi do slabljenja cijelog organizma, povećava se temperatura tijela. Kod djece temperatura može preći 39ºC. Kod male djece se mogu javiti i dodatni simptomi koji nemaju veze sa glavom, tj. uhom kao što su na primjer bolovi u stomaku.

Ukoliko se ne liječi…

Ukoliko se dogodi da upaljena sluznica srednjeg uha proizvodi prevelike količine sekreta koji zbog upale i natečenosti ne može da se izluči preko kanala u nos, sekret se u tom slučaju skuplja iza bubnjića uha. Upala srednjeg uha u tom slučaju može da dovede do pucanje bubnjića. Ovo može biti popraćeno blagim krvarenjem iz uha. Nakon što bubnjić pukne, bol odmah prestaje jer se pritisak na srednje uho smanjio a nakupljeni sekret može bez problema da izađe kroz uho. Ukoliko se radi  o normalnom slučaju upale srednjeg uha, bubnjić će sam zarasti i neće biti nikakvih negativnih posljedica.