Upala sinusa

Kašljete, kišete, umorni ste i imate glavobolju u prednjem dijelu glave. Lijekovi protiv prehlade ne pomažu. Vrijeme je da posjetite doktora jer možda imate upalu sinusa ili sinusitis. Upala sinusa predstavlja upalu sluznice koja oblaže nos i sinuse.  Sinusitis predstavlja upalu sluznice koja oblaže sinuse, a može biti posledica prehlade, upale grla, ili alergije. Najčešći uzroci koji zbog kojih nastaje upala sinusa su virusi ili bakterije. Upala  sinusa se najčešće javlja kod osoba koje pate od neke alergije. Najveći broj  upala sinusa je virusne prirode i u ovakvim slučajevima simptomi se uglavnom povlače u roku od desetak dana.

Upala sinusa najčešće se javlja kao nastavak virusne infekcije gornjih disajnih puteva, tj. obične prehlade

Infekcija gornjih zuba se može proširiti na maksilarni sinus, pa se može desiti da zbog upale sinusa mogu boljeti zubi. Alergija sluznice nosa je jedan od značajnijih faktora kod čestih upala sinusa. U ovim slučajevima sluznica nosa je natečena zbog čega su blokirana sinusni putevi što onemogućava njihovu drenažu, kao i protok vazduha.

sinusi upala sinusa

Hrskavične i koštane nepravilosti mogu takođe da uzrokuju konstantne tegobe sa sinusima. Glavni znaci upale sinusa su začepljenost i curenje nosa, slijevanje sekreta niz grlo, iritacija grla, povišena tjelesna temperatura, privremeni gubitak čula mirisa i glavobolja u predjelu čela. Svaki sinus ima otvor koji je spojen sa nosnom šupljinom i nosnicama. Faktori koji uzrokuju upalu i natečenost sluznice nosa ili ometaju protok vazduha i sekreciju sluzi (polipi u nosu) neravnomerno ili ravnomerno utiču na funkciju i prohodnost sinusa. Natečena sluznica nosa može zatvoriti otvor sinusa i sprečiti pravilnu ventilaciju i izjednačavanje pritiska u nosu i sinusima. Tako nejednak pritisak u sinusu uzrokuje bol. Isto tako sluz, koja se normalno stvara u sinusima i u normalnim uslovima, služi radi održavanja vlažnosti sluznice i pri odstranjivanju bakterija koje se tamo mogu naći, pa zaostaje u sinusu, stvara pritisak i izaziva bol. Tako sinus koji je ispunjen sluzi, bez mogućnosti čišćenja i izmene vazduha pogodno je mesto za nastanak infekcije, odnosno naseljavanja bakterija ili umnožavanja onih koje se tamo već nalaze.