Sunčanica

Sunčanica nastaje u slučaju kada glavu izlažemo visokim temperaturama! Ovo se naročito odnosi na potiljak! Kada mislimo na visoku temperaturu misli se na temperaturu prilikom dugog izlaganja jakom suncu!

Tijelo reguliše temperaturu radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem. Kako bi znojenje bilo što efikasnije, za vrijeme visokih temperatura, kroz kožu protiče i veća količina krvi. Jedan dio tekućine iz krvi isparava nakon čega se ohlađena krv vraća u tijelo. Prilikom ovoga važno je da znamo dvije stvari:

  • pošto više krvi dolazi u kožu da se hladi, mogući su problemi sa krvnim pritiskom , jer u ostatku organizma dolazi do nedostatka krvi
  • puls se ubrzava kako bi se što više krvi ohladilo i na taj način brže cirkulisalo tijelom. Na ovaj način će organizam zaštiti najvažnije organe od pregrijavanja

Ukoliko nesmotreno izlažete glavu suncu, temperatura u vašoj glavi će se povećati! Tijelo će pokušati da rashladi mozak, na način da se što više rashlađene krvi pošalje u glavu. Ovo će za posljedicu imati da krvni sudovi u mozgu nabreknu i mozak jednostavno “nateknu” od naglog povećanja krvnih sudova. Simptomi ovoga su veoma slični potresu mozga. Ozbiljni slučajevi sunčanice mogu da završe nesvjesticom, veoma rijetko komom pa čak i smrću.

sunčanica migrena glavobolja

Ovo je doduše najgori slučaj sunčanice, kakav se može samo desiti nakon višečasovnog boravka na suncu bez zaštite.

Adekvatna zaštita za možda najbolji način da izbjegnete sunčanicu! Šešir, marama, kapa će biti dovoljni! I naravno debela hladovina!