Sunčanica kod djece

U predhodnom članku smo objasnili šta je to sunčanica! Ali šta uraditi kada sunčanica pogodi djecu i šta roditelji mogu da urade da pomognu djetetu? Sunčanica kod djece se manifestuje na isti način kao i kod odraslih.

Prvo i najvažnije:

Sklonite dijete sa sunca!!!

Ukoliko se radi o ranoj i nagloj sunčanici, dijete prvo treba skloniti u hlad, ukoliko je moguće otići u raslađenu prostoriju ili bar u zamračenu i dobro provjetrenu sobu ili apartman.

Istuširajte dijete mlakom vodom.

Nakon tuširanja nemojte ga brisati nego ga ostavite da se voda sama osuši!
sunčanica kod djece

Dajte mu da pije dosta tečnosti.

Rashlađeni čaj, sok ili obična voda je veoma potreban djetetu koje ima sunčanicu. Tečnost treba lagano dozirati! Znači ne da odjednom popije dvije litre vode nego lagano da pije.

Dajte mu lijek.

Ukoliko je tjelesna temperatura i dalje iznad granica normale, potrebno je neki od  lijekova za obaranje temperature. Najbolje je da se izmrvi paracetamol i pomiješa sa vodom!

Odmor!

Sunčanica je izuzetan napor za mlado tijelo pa je odmor neophodan! Najbolji odmor je naravno san! Dosta roditelja se boji da puste dijete da spava dok ima sunčanicu što je pogrešno! Za vrijeme odmora, treba kontrolisati tjelesnu temperaturu!

Kada da se ide doktoru?

Ako temperatura kod djeteta ne pada, i pored rashlađivanja i lijekova vrijeme je za doktora! U ovom slučaju se vjerovatno ne radi samo o sunčanici nego i o nekoj drugoj bolesti!Ukoliko dijete izgubi svijest, a ne dođe sebi ubrzo posle postavljanja u vodoravan položaj. Gubitak svijesti je najčešće rezultat prolaznog pada krvnog pritiska i nedovoljnog dotoka krvi u mozak.Ukoliko dijete stalno povraća i sve je slabije. U ovom slučaju se radi o teškom obliku sunčanice pa je pregled doktora obavezan.