Migrena – bolest modernog doba

Migrena je ime za hroničnu bolest koja se manifestuje intenzivnim glavoboljama koje su u večini slučajeva pulsirajućeg karaktera. Migrena je inače najčešća vrsta glavobolje i pogađa između 15% do 20% populacije.Glavobolje kod migrene najčešče zahvataju samo jednu polovinu glave a vrijeme trajanja migrene je između 2 i 72 sata.  migrena glavobolja glava

Žene više pate od migrene nego muškarci

Migrene se obično dešavaju između dvadesete i četrdesete godine života mada ovo nije striktno definisano. Učestanost napada migrene može da varira i u zavisnosti od toga koliko je to često možemo da govorimo o hroničnoj migreni. Ukoliko se napadi migrene dešavaju više od 10 puta mjesečno onda kažemo da se radi o hroničnoj migreni.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, migrena je najčešći neurološki problem. Istraživanja pokazuju da se dnevno u Velikom Britaniji desi oko 190 hiljada(da, dobro ste pročitali) napada migrene.

Nažalost, migrena je nedijagnostikovana i neliječena u više od 50% slučajeva a manje od 50% ljudi koje muči migrena se obrate doktoru i traže stručnu medicinsku pomoć.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.