Šta je meningitis

Šta je meningitis?Meningitis predstavlja oboljenje izazvano zapaljenem moždanih opni, tekućine u kojoj se nalazi mozak i leđne moždine! Bolest se najčešće javlja kod djece a rjeđe kod odraslih osoba. Bolest nije karakteristična za neko geografsko područje nego je jednako rasprostranjena po cijeloj planeti.

Simptomi meningitisa

  • Visoka tjelesna temperatura – obično veoma visoka temperatura
  • Veoma jaka glavobolja – Izrazito je bolna, a prouzrokovana je upalom moždane ovojnice

sta je meningitis

  • Povraćanje – nadražaj mozga prouzrokuje stalno povraćanje
  • Ukočenost vrata i bol u vratu – ovo se odnosi na jaku bol sa stražnjem dijelue vrata. Dodirivanje bradom grudne kosti će izazvati jaku bol!. Djeca će obično držati vrat ukočen. Ovo se događa zbog toga što je ovojnica leđne moždine povezana s moždanom ovojnicom. Kada se ona upali, ovojnice se od zapaljenja rastežu, pa ovaj pokret izaziva bol.Kod beba nećete moći vidjeti ovaj simptoma, jer nisu u mogućnosti to kazati. Jaka razdražljivost,tj. nemoguće je smiriti bebu ili mlitavost bebe, beživotna je, neće otvoriti oči niti se fokusirati na roditelje je jedan od znakova meningitisa.
  • Fotofobija, tj osjetljivost na svjetlost – problemi vezani za gledanje kada je sunčano! Dijete koje imna meningitisom neće željeti gledati u svjetlo

Kada se trebate brinuti, a kada ne?

Ukoliko dijete ima sve gore navedene simptome, ODMAH otiđite u Hitnu!!! Ključni simptom je ukočenost vrata i bol u njemu.  Ako vaše dijete ima bolan i ukuočen vrat i jedan ili više navedenih simptoma, idite doktoru i tražite Vas primi odmah. Ukoliko dijete nema bolan i ukočen vrat, a ima ostale simptome, mogućnost meningitisa je manja. Ukoliko je glavobolja jaka, dijete ima višu temperaturu i povraća, ali vrat nije ukočen i bolan, treba se konsultovati sa doktorom. Povećana temperatura je gotovo stalno prisutna ukoliko se radi o meningitisu. Ako dijete ima glavobolju, ali nema sipmtome povišene temperature i ukočenog i bolnog vrat, možete biti definitivo sigurni da nije u pitanju meningitis.

Ukoliko niste sigurni, posjetite doktora a on će vam objasniti šta je meningitis i da se zaista radi o njemu!

Meningitisi se obično najčešće javlja kao pojedinačni slučajevi, a rjeđe u obliku epidemija u kojima većinom oboljevaju djeca.

Ono što uzrokuje meningitis su različite bakterije i virusa. Od bakterija najčešći uzrok meningitisa su Neisseria meningitidis, Haemophylus influenzae tip B i Streptococcus pneumoniae. Kod virusnih meningitisa uzrok je  najčešće entero virusi (Echo, Coxackie), virus zaušaka, ovčijih i malih boginja.

Izvor zaraze kod bakterijskih (gnojnih) meningitisa je čovek, oboleli ili kliconoša, a kod virusnih (seroznih) čovek, oboleli ili virusonoša.

Bakterijski meningitis se prenosi infekcije kroz direktni kontakt sa oboljelima pomoću kapljica koje se izbacuju prilikom govora, kihanja ili kašljanja. Indirektno zaražavanje se može ostvariti preko zagađenih ruku i predmeta od zaraženog.
Kod virusnih meningitisa zaraza se prenosi indirektnim putem – preko zaraženih ruku, preko zaražene vode, vazduha ili hrane.

Najveći rizik za oboljevanje je kod beba, male djece i osoba sa oslabljenim imunitetom.

Oboljevanje od meningitisa se događa tokom cijele godine, ali su meningitisi izazvani bakterijama češći u toku zime i u proljeće, a virusni tokom ljeta i jeseni!