Savjeti za ublaživanje mamurluka

Svima nam se desilo da jutro nakon burno provedene noći gdje smo pretjerali sa konzumiranjem alkohola imamo jaku pulsirajuću glavobolju u donjem dijelu glave! Naravno, radi se o mamurluku! Iako svi kada pomislimo na mamurluk, prvo asocijacirmo na glavobolju pulsiraućeg tipa, simptomi mamurluka su još i povraćanje,umor, blaga depresija,itd. Naravno, to jutro poslije se kajemo što smo toliko pili ali nekako kada sljedeći put izađemo, obično zaboravimo taj mamurluk!

mamurluk migrena glavobolja bol

Zbog čega se dobija mamurluk? Razlog je naravno prevelika količina alkohola u organizmu. Mamurluk dobijaju svi koji previše popiju! I tu nema izuzetaka! Naravno, ne podnose svi jednako mamurluk! Ovo su savjeti za ublaživanje mamurluka!

Koliko dugo traje mamurluk?

Mamurluk traje dok se ne izbaci alkohol iz organizma! Ovo traje maksimalno 24 sata!!!

Evo par savjeta kako ublažiti efekte mamurluka!

Savjet broj 1!

Obavezno jesti poslije dolaska iz grada! Posebno se preporučuje “jača” hrana, masnija hrana. Razlog za ovo je sporije varenje ovakve hrana pa se na ovaj način usporava apsorovanje alkohola! Ukoliko niste gladni, naterajte se da jedete!!! Možda će zvučati malo glupo ali vreo masan burek je pravo jelo za ubaženje mamurluka! Ili roštilj! Mnogi će osjećati nagon za povraćanjem kada budu jeli dok su mamurni ali on će proći vremenom! Nekima pomažu kisela jela a nekima mliječni proizvodi!

Savjet broj 2.

Piti dosta tekućine! Po mogućnosti obične vode! Konzumiranje alkohola dovodi do dehidracije organizma i upravo je ovo razlog zbog koga je jedan od simptoma mamurluka užasna glavobolja! Pijte dosta tekućina tako da se balans vode u organizmu vrati što prije u normalu!

Savjet broj 3.

Odlazak u toalet! Izbacivanje toksina se najbolje radi pražnjenjem mjehura a pogotovo crijeva! Postoji izraz “pijano govno” (izvinite na  mom francuskom).  Kada se rješite njega, već ste na pola puta da budete kao novi!!!

Savjet broj 4.

Protiv glavobolje popijte aspirin ali ne za vrijeme konzumacije ni odmah poslije!

Savjet broj 5.

Lagana fizička aktivnost! Za ovo se preporučuje lagana šetnja ili nešto slično a nikako neke teške fizičke vježbe koje su u rangu cijepanja drva! Za vrijeme mamurluka, organizam se nalazi u “oštećenom” stanju pa teške fizičke vježbe treba izbjegavati!

Nadam se da će vam ovi savjeti biti od koristi ali jedini pravi lijek protiv mamurluka je umjerenost u konzumaciji alkohola!