Savjeti za glavobolju

Ovo su savjeti za glavobolju! Vjerovatno ste već čuli od prijatelja da njima pomaže masaža, nekima pomaže tišina, trećima nešto drugo! Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uplažite bolove prourokovane glavoboljom:

  • Stavite topao ili hladan oblog oko glave – nekima će pomoći jedan a nekima drugi. Za migrenu su bolji hladni oblozi. Najlakše je da peškir pokvasite vrelom ili hladnom vodom!
  • Tuširanje hladnom vodom – ovo je posebno korisno ukoliko imate migrene. Hladan tuš vam može privremeno olakšati tegobe. Ako vam tuširanje nije moguće, ponekad je dovoljno kvašenje vrata i potiljka hladnom vodom. Na ovaj način hladite krvne žile koje dopremaju krv u mozak!
  • Nemojte gladovati ni biti žedni – ukoliko imate glavobolju, zapitajte se šta ste jeli taj dan! Nizak nivo šećera u krvi može prouzkovati glavobolju! Ukoliko vam obaveze ne dozvoljavaju redovne obroke a primjetili ste da je uzrok glavobolje  glad pokušate da za vrijeme pauza bar malo jedete. Trebalo bi da izbjegavate slatkiše i gazirane sokove jer će oni trenutno da vam dignu šećer a za 20-ak minuta kada se on smiri, glavobolje vratiti, Kao i kod mamurluka, glavobolja je posljedica dehidracije! Morate unositi dovoljne količine vode čak iako nemate osjećaj žeđi!
  • Spavanje u toku dana – dovoljno je 20-ak minuta da se oporavite! Ukoliko se radi o migreni, otkunjajte u mraku i tišini.
  • Vježbanje – nije potrebno da se rade ekstremno teške vježbe tipa trčanje 10 kilometara ili 100 sklekova za 3 minute! Dovoljno je lagano vježbanje kao npr. šetnja ili plivanje!
  • Tehnike za opuštanje – meditacija ili  joga će vam pomoći da smanjite stres koji je jedan od glavnih uzroka glavobolje.

migrena glavobolja savjeti

  • Masiranje  – kao i kod mišića, masiranjem vrata, glave ili sljepočnica ćemo umirit bolno mjesto i povećati prokrvljenost tog dijela tijela!
  • Seks – ovo će možda ženama zvučati smiješno jer kome je do seksa kad ga boli glava ali redovnim upražnjavanjem seksa se reguliše nivo hormona u tijelu. Ovo je posebno važno kod žena jer su glavobolje kod njih učestalije zbog oscilacija hormona u krvi!