Samponi protiv peruti

Perut

O problemu peruti smo već pisali i razjasnili šta je uzrok! Ali na koji način se riješiti peruti? Da li postoje efikasni samponi protiv peruti ili su u pitanju marketinški trikovi? Da li je bolje da se koriste samponi protiv peruti ili neki drugi prirodni preparati? Najbolji šampon protiv peruti je ….

Kako suzbiti perut – samponi protiv peruti

Perut se u velikom broju slučajeva može staviti pod kontrolu, ali je potrebna velika upornost i strpljenje. U većini slučajeva , normalni oblici peruti se mogu riješti koristeći neke od samponi protiv peruti. U zavisnosti od aktivnih materija koje se nalaze u njima, šampone dijelimo u različite grupe Ovi šamponi ne sadrže svi iste aktivne materije, već se mogu podijeliti na:

  • Šamponi sa cink piritionom koji djeluju antibakterijski i antigljivično, smanjujući broj gljivica na tjemenu koje mogu dovesti do peruti i seboreičnog dermatitisa. Šamponi sa cinkom su Antiperutin i Sulfare
  • Šamponi na bazi katrana – katran je kamenougljena smola koja se dobija prilikom proizvodnje uglja a pomaže kod peruti, psorijaze kao i seboreičnog dermatitisa usporavajući  izumiranje i opadanje ćelija temena glave. Šampon je Neutrogena T gel

sampon protiv peruti

  • Šamponi sa salicilnom kiselinom u principu predstavljaju neku vrsta pilinga za tjeme. Ovi šamponi mogu da eliminiše perut ali nakon njihove upotrebe koža može biti još isušenija i još podložnija peruti. Savjetuje se upotreba balzama nakon ovakvog šampona da bi se smanjila suvoću tjemena.
  • Šamponi sa selen sulfidom – oni usporavaju izumiranje površinskih ćelija tjemena. Ukoliko se kosa farba, nakon upotrebe ovih šampona može doći do nestajanja boje za kosu. Prilikom njihove upotrebe obavezno veoma dobro isprati šampon. Šampon je Selsun blue.
  • Šamponi sa ketokonazolom – ketokonazol je lijek protiv gljivičnih oboljenja i on daje rezultate kada drugi šamponi zakažu. Šamponi su Mycoseb i Nizoral.
  • Biljni šamponi protiv peruti – ovi šamšoni su najčešće na bazi koprive, breze, ruzmarina, žalfije, matičnjaka, nane i  majčine dušice.

Kada se koriste šamponi protiv peruti veoma je važno malo duže ih ostaviti da djeluju. Kod peruti nije problem kosa, nego vlasište i baš zbog toga je potrebno malo duže vrijeme da se sve potrebne stvari iz šampona upiju u vlasište!