Prevencija mamurluka

Prvo da kažemo šta znači prevencija i prevencija mamurluka!

Prevencija znači spriječavanje pojave nečega, u smislu poduzimanja mjera koje se ublažiti ili potpuno smanjit posljedice nečega! Prevencija bolesti znači poduzimanje mjera koje se dovesti do toga da se ta bolest ne pojavi ili ako se pojavi da bude u puno blažem obliku.Pod pojmom prevencijom mamurluka podrazumijevamo nastojanje da se spreči pojava mamurluka nakon vesele noći.

Naravno da je najsigurniji način da do mamurluka ne dođe jeste ne piti ali tema je prevencija a ne apstinencija mamurluka.

Ako vodimo računa o našem tijelu i o našem zdravlju, ono nas neće nas tako lako iznevjeriti. Mamurluk je upravo to – poraz organizma od stane alkohola! Jedan od osnovnih razloga mamurluka je dehidracija! Dehidracija se može izbjeći, a do izvesne granice možemo nešto učiniti i za sluznicu želuca.

prevencija mamurluka glavobolja mamurluk

Evo nekoliko savjeta koji ako se primjenjuju, mogu da naprave prevenciju mamurluka!

  1. Prije nego što krenete u večernji provod, preporučljivo je nešto pojesti. U ovakvim slučajevima je preporučeno jesti nešto masnije i teže za varenje,tj. jelo koje će želudac polako svariti. Na ovaj način ćemo sačuvati sluzokožu želuca od nadraživanja. Alkohol se ne bi trebao smije piti na prazan želudac, već samo na pun, tj. za vrijeme ili poslije obroka. Pijenje na prazan stomak dovodi do bržeg opijanja nego pijenje na pun stomak. Takođe, koncentracija alkohola u krvi je veća ako se uzima na prazan stomak, nego ako se pije nakon obrokaa radi se o istoj količini popijenog pića. Mamurluk je jači ako je koncentracija alkohola u krvi veća, tj. što smo više popili to suz veći problemi poslije. Zbog toga se preporučuje pijenje alkoholnih pića na pun stomak.
  2. Čaša mlijeka ima pozitivan efekat, jer smanjuje brzinu ubijanje alkohola u organizam. Mnogi su probali i utvrdili da ima dobar efekat.
  3. NE MIJEŠATI PIĆA! Poželjno bi bilo biti neka prirodna alkoholna pića(rakija, vino)! Žestoka pića je u ovakvim prilikama bi bilo poželjno sasvim izbjegavati jer izazivaju jak mamurluk.
  4. Nikako se bi trebali piti naglo, već lagano. Neka pića se ne mogu ispijati lagano, kao npr. tekila! Ispijanje na eks dovodi do veoma brzog opijanje, velikog mamurluka i brzog završetka večeri!
  5. Važno je ukoliko to prilika dopušta, jesti nešto dok se pije!Između dva gutljaja pića pojedite nešto. Vjerovatno ste čuli priče kako neko može da popije litar rakije dok mezi a da mu ne bude ništa!
  6. Posle pića popiti čašu vode ili prirodni sok. Na ovaj način ćete spriječiti dehidraciju i neželjene posljedice mamurluka! Sa popijenom vodom vraćamo tečnost u organizam koju gubimo zbog alkohola ! Gazirane sokove treba obavezno izbegavati  jer ubrzavaju upijanje alkohola u krv.
  7. Kada se razilazite kući, neophodno je jesti! Idean obrok tada je burek!!! On je mastan, velik i dugo se vari!
  8. Ukoliko možete da ne koristite cigarete i da ne udišete puno dim!

Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći jutro poslije!