Okidači migrene

Vjerovatno Vam se desilo da imate iznenadni napad migrene dok ste u parfimeriji ili dok ste na moru ili čak dok ste na koncertu? Ako ste mislili se migrena iznenada aktivira samo dok ste pod stresom ili fizičkim naporom, varate se! Okidači migrene mogu biti zaista razne stvari!

Šta sve može pokrenuti migrenu, tj. izneneda je aktivirati?

okidači migrene

Zbog čega smo u prvoj rečenici naveli parfimeriju, koncert i more? Sve su ovo mjesta na kojima bi se trebali osjećati opušteno što se tiče stresa i nije logično da se migrena iznenada ovdje pokrene!

Međutim, okidač migrene veoma često može da bude neki intenzivan miris! Ljudi obično vremenom, primjete koji mirisi im aktiviraju migrenu. Ovo obično nisu neki neugodni mirisi! Tako, naprimjer miris lavande kod jedne prijateljice izaziva trenutno migrenu dok je kod druge to miris tamjana!

Zašto more? Prevelika izloženost suncu takođe može da dovede do okidanja migrene! Ovo je jedan od razloga zbog čega je potrebno koristi neki oblik zaštite za glavu. Da li je to hlad, šešir, marama ili suncobran, nije važno ali ukoliko imate migrene dok ste na moru ili ukoliko ste čitav dan bili na suncu, ovo je vjerovatno razlog!!!

Zašto koncert? Dok ste na koncertu obično su prisutni razni scenski efekti pa tako i učestala upoteba stroboskopa! Osjetljivost na svjetlost ili na njenu prebrzu promjenu, može da bude čest okidač za migrenu!

Okidači migrene mogu da budu i neke namirnice, nagla promjena temperature (pogotovo tokom ljetnih mjeseci zbog intenzivne upotrebe klima uređaja) ili neki fizički položaj!

Važno je da osoba shvati šta su njeni okidači ako ih ima i da ih pokuša izbjegavati koliko je to moguće!