Menstrualna migrena

Migrene su mnogo češće kod žena nego kod muškaraca. Jedan od  razloga koja ne ide u prilog ženama je i menstrualni ciklus. Menstrualna migrena je veoma česta pojava a ove migrene se nazivaju mjesečne migrene!

Postoje dva tipa ovih migrena :

  • menstrualna migrena
  • migrena koja je povezana s menstruacijom

Menstrualna migrena

U prvom slučaju radi se o migreni koja nastupa isključivo u vrijeme menstruacije. Ona se obično javlja dva dana prije menstruacije i traje oko tri dana nakon početka menstruacije. Ovakva migrena zahvata manji dio ženske populacije, otprilike oko 15 procenata.

Migrena povezana sa menstruacijom

Puno je učestaliji i bolniji drugi tip migrena, tj. migrena koja je povezana s menstruacijom. Žene tada ne osjećaju migrenu samo tokom menstruacije, već se bol može javiti u bilo kojem dijelu menstrualnog ciklusa. Ovakva vrsta migrene  traje duže i teže ih je ukloniti, a ima ih oko 50 posto žena. migrena glavobolja bol menstruacija menstrualna migrenaRazlog za nastajanje menstrualnih migrena je pad estrogena do kojeg dolazi prije menstruacije. Ako često imate migrene zapišite kada se javljaju, koliko često i kojim intenzitetom. Ukoliko primjetite da se vrijeme pojavljivanja migrena poklapa sa menstruacijom, obavezno otiđite kod svojog ginekologa, jer postoji mogućnost da njihov intenzitet pojačavaju ili pilule za kontacepciju ili da imate poremećem nivo hormona.

Žene koje pate od menstrualne migrene obično nemaju narušenu hormonsku ravnotežu, već su samo dodatno osetljive na normalne hormonske promjene koje se dešavaju u toku menstrualnog ciklusa. Kod njih se u predmenstrualnom periodu dolazi do sniženog nivoa endorfina u krvi. Endorfin je jedan od važnih neurotransmitera u prirodnom procesu kontrole i suzbijanja bola, dok ovo nije slučaj kod žena sa nemenstrualnom migrenom. Njegov nizak nivo je vjerovatno i  jedan od razloga zbog koga su lijekovi često slabije efikasni kod menstrualnih glavobolja.

Kako je glavni razlog ove vrste migrene poremećen balans hormona, migrene i menstruacije, tj. problemi vezani za njih prestaju za vrijeme trajanja trudnoće i sa ulaskom u menopauzu!