Mamurluk i glavobolja

Mamurluk i glavobolja su usko vezani jedni za drugo! Glavobolja je samo jedna od posljedica mamurluka! Mamurluk je emocionalno i fizičko stanje organizma koje nastaje nakon prekomjerne upotrebe alkoholnih pića. I alkoholičari i nealkoholičari imaju mamurluk, ali su simptomi intenzivniji kod alkoholičara.

Kad popijemo neko piće ono dospijeva u želudac. Preko sluzokože želuca alkohol ulazi u krvotok. Krv ga prenosi kroz cijeli organizam. I tako, uz pomoć krvotoka, on dospijeva u sve naše organe i sva tkiva organizma. Što više alkohola pijemo, sve više alkohola prolazi kroz naše tijelo utičući na razne načine.

mamurluk glavobolja migrena

Nakon prestanka pijenja, alkohol se i dalje nalazi u našem organizmu. Dokle? Sve dok se ne preradi i izbaci iz tjela .Ovaj proces je dugotrajan. Najkasnije poslije 24 sata nakon prestanka konzumiranja sav alkohol se izbaci iz organizma. Za vrijeme dok se on izbacuje iz organizma, tijelo se polako vraća u stanje normale. Jetra polako razgrađuje alkohol i izbacuje ga iz sistema. Potrebno je određeno vrijeme dok se tijelo ne oporavi od prekomjerne količine alkohola.  Ova faza se zove faza triježnjenja ili popularno mamurluk! Mamurluk je stanje organizma kada se on vraća u normalno stanje. Zato se mamurluk osjeća tek dan poslije pijanke! Svako ko je nekada prepio, više se sjeća dana poslije neko žurke na kojoj se napio.Ovo stanje nije prijatno. Mamurluk ponekad predstavlja veoma teško stanje, koje se vrlo mučno podnosi, pa se često doživljava kao teška fizička trauma. Tijelo tada obično nije sposobno za psihički ili fizički rad.

Mamurluk je u principu alarm organizma da ubuduće trebamo manje piti i on je obično razlog zbog kojega manje pijemo!

Simptomi mamurluka su:

  • Glavobolja
  • Povraćanje i mučnina
  • Žeđ
  • Žgaravica
  • Umor i malaksalost
  • Groznica, drhtavica

Simptomi koji se psihički manifestuju su depresija i kajanje!

Zbog čega se javlja mamurluk?

Za većinu neugodnih posledica prevelike konzumacije je krivac dehidracija, tj.  preveliki gubitak tečnosti iz tijela. Alkohol pospješuje izbacivanje vode iz organizma (sjetite se samo koliko vas često na žurci tera da idete mokriti). Zbog ovoga dolazi do glavobolje, vrtoglavice i ispucalih usana. Zbog nadraživanja sluzokože želuca javljaju  se problemi kod varenja, povraćanje i mučnina.

Jačina mamurluka najviše zavisi od pića koje smo pili! Ono što daje onaj specifični ukus nekom vještačkom alkoholnom piću, može da uveliko pjača mamurluk! Zbog toga čista alkoholna pića kao što su vino, rakija i vodka, lako mogu da se prespavaju, dotle slatka vina i likeri mogu da stvore probleme dan poslije. Razni dodaci, koji se nalaze u ovim pićima, u tijelu pospješuju veće izdvajanje serotonina. Serotonin igra veoma značajnu ulogu u stvaranju osjećaja i osećaja bola. Ako se u organizmu nalazi previsok nivo serotonina, osjećamo glavobolju i generalno umor, nakon čega  širenje krvnih sudova u već dehidriranom organizmu još više smanjuje krvni pritisak, što dovodi do slabijeg snabdjevanje mozga kiseonikom. Pivo(neke vrste) i bijelo vino ne mjenjaju mnogo koncentraciju serotonina u organizmu.

Šta utiče na to koliko će jak biti mamurluk?

Naravno, prvi i možda najvažniji faktor je utreniranost,tj. koliko osoba podnosi alkohol.

  • Koliko često konzumiramo ili ne konzumiramo alkohol
  • Individualna podnošljivost alkohola
  • Građa i način funkcionisanja organizma

Pomenućemo još jednu veoma bitnu stvar! Cigarete! Pušenje veoma važan doprinos mamurluku i pospkešuje loše stanju u kojem će te se nalaziti dan poslije. Na otrovno dejstvo alkohola će se nadovezati  otrovno dejstvo nikotina.