Lijekovi protiv bolova i glavobolja

Lijekovi protiv bolova i glavobolja na prvi pogled nisu povezani ali novija istraživanja pokazuju da ovo lijekovi imaju veliki uticaj na pojavu glavobolje!

Lijekovi koji se koriste protiv bolova uključujući  i  lijekove protiv migrene se ne bi trebali često uzimati, ne češće od osam puta mjesečno i to ne  duže od tri dana za redom.
Kod osoba koje boluju od migrene često se zna desiti da dolazi do konstantne glavobolje prouzrokovane prekomjernim konzumiranje lijekova protiv bolova. Pacijenti obično uzimaju lijekove protiv bolova na svoju ruku, da bi na taj način izbjegli napad migrene.

Ali upravo ovakav način korištenja lijekova protiv bolova ili migrene, može da dovode do povećanog broja napada migrene.
Osobe koje pate od učestalih glavobolja trebalo  bi da kod neurologa utvrde vrstu glavobolje i na osnovu toga dobiju ispravnu terapiju. Kod prevelikog korištenja lijekova protiv bolova koji se mogu dobiti na bez kontrole doktora, tj. koji se nalaze u slobodnoj prodaji, a koji u sebi imaju supstance kao što su acetilsalicilska kiselina, ibuprofen i paracetamol, dovode do stalnog bola u glavi.

Ukoliko je ovo uzrok glavobolja, jedini način da se riješi stalnog bola je izbacivanje ovih lijekova iz organizma. Da bi se ovo uradilo potrebno je da ne konzumirate ove lijekove bar 14 dana! Veliki broj pacijenata nakon ovog perioda nema više problema sa glavoboljama!