Lijecenje upale srednjeg uha

Razlozi upale srednjeg uha su u čak 80% slučajeva virusne infekcije sluznice gornjih disajnih puteva, tj. nosa. Iz nosa se virusi  prenose u područje srednjeg uha.U ostalih 20% slučajeva uzrok je bakterijalna infekcija koja se dešava nakon jakih ili hroničnih upala sinusa ili nosa.
Upale srednjeg uha pogađaju sva životna doba. Djeca do šeste godine mogu često da dobiju upalu srednjeg uha, najčešće se ona dobija oko šestog mjeseca života. Akutna upala srednjeg uha se brzo liječi i uglavnom prolazi bez ikakvih komplikacija. Posjeta ljekaru je obavezna, jer je potrebno postavljanje ispravne dijagnoze i adekvatna terapija.

Lijecenje upale srednjeg uha

Za liječenje upale srednjeg uha se obično koriste kapi za nos, sprejevi i lijekovi protiv bolova i upala. Najefektivnije je koristiti sprej za nos koji djeluje protiv upale a ujedno umanjuje natečenost sluznice u nosu. On se koristiviše puta dnevno, obično tri do četri puta. Ukoliko se dogodi da je sluznica nosa previše oštećena i da dolazi do krvarenja, može se pored spreja još i koristiti biljno ulje ili ljekovita mast za nos za umirenje sluznice nosa. Ovo se koristi obično 15-ak minuta nakon spreja.
U ozbiljnijim slučajevima je neophodno  uključiti terapiju antibioticima da bi se spriječile dalje komplikacije i posljedice.
Ukoliko je skupljeno mnogo gnojnog sekreta, doktor malim rezom otvara bubnjić i ispumpava sekret. Ovo se radi pod lokalnom anestezijom. Ukoliko se ovo uradi neophodno je paziti da voda ne uđe u uho dok bubnjić ne zaraste. Izbjegavajte grijanje uha, jer to može dovesti do komplikacija.
Ukoliko patite od česte upale srednjeg uha ovo veoma lako može da pređe u hroničnu upalu uha!