Liječenje meningitisa

Ukoliko se dijagnostikuje meningitis, liječenje meningitisa treba da bude što ranje i  od izuzetne je važnosti da se reaguje što prije! Zaraženom kome je utvrđen bakterijski meningitis treba odmah početi sa davanjem antibiotika intravenski što je prije moguće, pa čak i prije nego što se utvrdi da li je uzrok bakterija ili virus. Kada se utvrdi uzrok, terapija antibioticima se može promjeniti ili prekinuti ukoliko se zaključi da je uzrok virus!

Liječenje meningitisa

Ako je dijagnostikovan bakterijski meningitis, bolesnik mora biti smješten u bolnicu i biti pod strogim nadgledanjem, možda čak i na intenzivnoj njezi. Pored antibiotika, pacijent treba da prima i infuziju. na taj način se nadoknađuje izgubljena tjelesna tečnost.

lijecenje meningitisa

Ukoliko pacijent ima virusni meningitis, on može biti smješten na bolničko liječenje, mada ima slučajeva kada je dopušteno da se liječenje nastavi kod kuće ukoliko su simptomi blažeg oblika. Terapija se najčešćće sastoji u ublaživanju simptoma. Pacijent se mora dosta odmarati i piti dosta tečnosti.

Komplikacije

Ukoliko ne liječimo meningitis  ili ukoliko dođe do komplikacija ovo su neke od posljedica:

  • gubitak vida
  • oštećenje mozga
  • gubitak sluha
  • gluvoću
  • padavicu
  • slabost u udovima

Prevencija

Postoji vakcinacija protiv bakterije Haemophilusa influenzae i njom se cijepe djeca uzrasta od 2 meseca do 4 godine.

Članovi porodice i ostali koji su bili u bliskom kontaktu sa oboljelim od meningokoknog meningitisa trebaju što prije primiti rifampicin.