Glavobolja u toku seksa

Glavobolja u toku seksa čak tri puta više pogađa muškarce u odnosu na žene! Bol se može osjetiti kao tenzija u podrčju glave i vrata, a bol će se pojačavati srazmjerno rastu seksualnog uzbuđenja ili kao iznenadna snažna bol koja se dešava neposredno prije ili u toku orgazma. Statistike pokazuju da je 1% svih ljudi bar jednom ili nekoliko puta u životu osjetio ovu vrstu glavobolje. Po pravilu glavobolja ovog tipa ne traje dugo, iako ponekad može da traje i više sati. Ona se može pojaviti i tokom masturbacije. Ova vrsta glavobolje nije štetne, ali mogu da budu simptom nekog značajnijeg zdravstvenog problema, posebno kod osoba koje lako dobijaju glavobolje.

glavobolja seks

Koji su simptomi?

Postoje dvije vrste ovog tipa glavobolja. Prva, koja je najčešća se javlja u toku doživljavanja orgazma ili nekoliko trenutaka poslije. Bol je veoma snažna, a oni koji su je doživjeli kažu da je u pitanju bolno probadanje u glavi koje ide od kičme ka potiljku i dalje u glavu. Drugi oblik je takav da se bol javlja kao lagani bol, koji zahvata obe strane glave i koji postepeno jača zajedno s povećanjem seksualnog uzbuđenja.

Šta je uzrok glavobolja u toku seksa?

Ove glavobolje može prouzrokovati bilo koja seksualna aktivnost koja za rezultat ima orgazam, ne bitno dali se radi o seksu ili masturbaciji. U toku seksa dolazi do povećanja krvnog pritiska što dovodi i do povećanja pritiska u glavi. Pored toga za vrijeme seksa dolazi do grčenja mišića što prouzrokuje napetost. Jedan od razloga je poremećaj cirkulacije krvotoka u ramenom pojasu i vratu. Rezultat ovoga su glavobolje čiji je uzrok širenje krvnih žila u glavi. Često seksualne glavobolje mogu da ukazuju na neke veće zdravstvene probleme vezane za glavu.

Naravno, ove glavobolje nikako ne bi trebale da budu razlog apstinencije od seksa! 🙂