Glavobolja u potiljku

Bolovi u predjelu vratu i potiljka su najčešće prouzrokovani pogrešnim položajem tijela i pogrešnim načinom hoda. Posljedica ovoga je povećana napetost mišića u području vrata, ramena i potiljka što se manifestuje kao glavobolja u potiljku i vratu.

Ovim tipom glavobolje su posebno pogođene osobe koje puno vremena provode sjedeći! Rad za računarom, profesionalni vozači, radnici na traci spadaju u ovo kategoriju.

Novija istraživanja pokazuju da je uzrok za ovu vrstu bolova u vezi između pokretanja očiju i glave mišićima u potiljku i vrata. U mlađoj dobi sve osobe istovremeno okreću glavu u pravcu gdje gledaju. Vremenom su ovi pokreti glave u pravcu gledanja sve rjeđi. Iako se glava ne okreće u smjeru gleadanja, mozak i dalje šalje mišićima vrata i potiljka signale i time se stvara napetost u njima što za posljedicu ima bol u njima!

glavobolja u potiljku
Pritisak na vrat i leđa dodatno pojačavaju bolove! Kada nosimo puno tereta na leđima, dolazi do bolova u njima.  Stres je još jedan od stvari koji pojačavaju bolove! Ovo se posebno odnosi na mišiće između pršljenova koji reaguju na psihički pritisak.
Stručnjaci su utvrdili da čak i duže sjedenje dovodi do bolova, i to ne samo u donjem dijelu kičme, nego i u višim područjima a posebno u vratu.

Ukoliko glavobolja u potiljku izaziva i trnjene ruku, obavezno otiđite doktoru!

Pored uzimanja lijekova protiv bolova kada je glavobolja u potiljku već tu, važnu ulogu za prevenciju glavobolje u potiljku i vratu imaju vježbe, redovno kretanje, šetnja, trčanje ili brzo hodanje. Najbolja vježeba za ove mišiće je plivanje koji jača mišiće kičmenog stuba, abdomena i vrata!

Vježbe opuštanja kao što su vježbe disanja, joga ili masaža pomažu da se savlada stres i da se opuste ovi mišići.
Ukoliko vam radno mjesto podrazumjeva sjedeći položaj onda ono mora biti ergonomski namješteno, sa stabilnom, udobnom stolicom, pogodnom visinom stolice i radnog stola. Pravite pauze od rada u toku kojih će te se istegnuti, prošetati ili se kretati.