Dijagnostikovanje meningitisa

Da bi se potvrdio potrebno je da se odradi dijagnostikovanje meningitisa.

Lumbalna punkcija

Osnovni dijagnostički postupak kod sumnjanja na virusni meningitis je lumbalna punkcija kičme, tj. vađenje spinalnog uzorka. Postupak je sljedeći: igla se uvede između dva pršljena i izvlači se uzorak spinalne tekućine. Mikroskopska analiza cerebrospinalne tekućine (CST) nam omogućuje utvrđivanje broja bijelih krvnih zrnaca, a bojenje po Gramu utvrđuje da li se radi  o bakterijskom ili gljivičnom meningitisu.

lumbalna funkcija meningitis

Citološka analiza ćelija prisutnih u CST nam može isključiti mogućnost neoplastičnog meningitisa. Virusni uzrok meningitisa se može pretpostaviti u slučaju negativnih rezultata bojenja i negativnih bakterijskih kultura, a u prisutnosti simptoma meningitisa.

Laboratorijska analiza krvi

Krvni nalazi se rutinski vrše kod svakog bolesnika, ali u slučaju virusnog meningitisa nisu specifični. Broj leukocita u krvi je povećan kod većine oboljelih, ali se njihov broj ne može koristiti kao indikator težine bolesti. Kod pacijenata smanjenog imuniteta, kod starijih osoba i novorođenčadi, mogu biti i u granicama normale ili niži od normale (leukopenija).

Elektroencefalogram

Elektroencefalografija(EEG) je korisna kod oboljelih s virusnim meningoencefalitisom ili ako se sumnja da imaju subkliničke napade epilepsije. Kod meningitisa izazvanog virusom herpesa nije rijetko da se infekcija proširi i na mozak. U prvoj sedmici je prisutna aspecifična moždana aktivnost na EEG-u , dok se u kasnijim fazama javljaju karakteristični oštri signali i trofazni kompleksi najviše prisutni u sljepoočnoj zoni mjerenja.

Magnetna rezonancija i računalna tomografija

Računarska tomografija, a pogotovo magnetna rezonanci s kontrastnim sredstvom mogu biti korisne dijagnostičke metode kod pacijenata s virusnim meningitisom koji se proširio na mozak, pogotovo kad su uzročnici herpesvirusi ili flavivirusi. Magnetna rezonancija je vrlo učinkovita u detekciji zona demijelinizacije i drugih promjena moždanog tkiva uslijed moždane infekcije, koje su teško uočljive računalnom tomografijom.