Atlas – prvi pršljen kičme!

Atlas je naziv za prvi pršljen koji se nalazi na spoju glave i kičme. Možemo reći da je na njega bukvalno nasađena glava! Baš zbog toga što je on spona između glave, tj. mozga i ostatka kičme, tj. kičmene moždine, atlas predstavlja možda i najvažniji pršljen! Svaka promjena statike atlasa izaziva velike promjene cijelog tijela! Zbog njegovog nepravilnog položaja dolazi do fizičkih i psihičkih tegobe i deformacija vratne i kompletne kičme koja se prilagođava njegovom nepravilnom položaju.

Čak 90% ljudi ima problema zbog atlasa

Procjenjuje se da kod čak 90% ljudi, atlas nije u dobrom  položaju, tj. ne nalazi se u svom ležištu i rotiran je udesno. Zbog nepravilnog položaja atlasa, na kojem se nalazi lobanja, dolazi do stalnog pritiska na kičmenu moždinu koja prolazi kroz njega, na vratne nerve, mišiće vrata i vratne arterije, što otežava i smanjuje protok krvi do mozga. Pošto se atlas nalazi na samom vrhi kičme, odmah ispod lobanje, on se pomjera zajedno sa lobanjom. Možemo često čuti da je atlas isčašen. Ovo je upravo slučaj da se atlas ne naliježe u svoje ležište! Kakve mogu biti posljedice ovoga? Posljedice su zaista razne! Probleme možemo podijeli u tri grupe: probleme sa kičmom, probleme sa nervima i probleme sa krvotokom!

Kako da utvrdite da imate isčašen prvi pršljen?

Da bi se ovo utvrdilo, potrebno je da se obratite doktoru koji će vas uputiti na slikanje glave. Na slici će se vidjeti da atlas ne stoji u pravom položaju!Atlas prvi prsljen Na slici je prikazan nepravilan i pravila položaj atlasa! Lijevo na slici se vidi kako je atlas blago nakrivljen prema lijevo dolje. Na desnoj slici se vidi kako bi trebao da izgleda pravilan položaj atlasa nakon tretmana za popravljanje atlasa! Nakon što snimak pokaže da vam je atlas isčašen, skoro sa sigurnošću možete da ovo pripišete probleme koje ste imali sa kičmom, glavoboljama, žiganjima u vratu, itd.